

Alimentația recomandată bolnavilor de hepatita
Recomandari mai 18, 2016 Synergy Plant 0
Dieta are un rol decisiv în reuşita tratamentului acestei afecţiuni şi, mai mult decât atât, respectarea ei este chiar o condiţie pentru supravieţuirea pacientului. Din experiența de până acum, cea mai eficientă dietă în afecțiunile ficatului este așa-numita DIETĂ ALCALINĂ, care este un regim alimentar destul de strict, în care 75% dintre alimente sunt puternic alcalinizante, restul, de 25%, făcând parte din așa-numita categorie a alimentelor tolerate. Atenție, însă, hrana din dieta alcalină nu are neapărat un pH alcalin, ceea ce contează este ca o dată ajunsă în organism și digerată ea să producă o reacție alcalină. Alimentele care determină alcalinizarea sângelui, urinei, salivei ș.a.m.d. sunt cele foarte bogate în clorofilă, adică legumele verzi și zarzavaturile. Astfel, clorofila este substanța-cheie în tot acest proces de vindecare prin echilibrarea pH-ului organismului, ea fiind nu doar un alcalinizant, ci și un detoxifiant și antioxidant foarte puternic.
CE ESTE RECOMANDAT SĂ MÂNCĂM ÎN DIETA ALCALINĂ
Alimentele care produc o reacție alcalină se consumă mai ales în stare crudă sau, eventual, gătite prin fierberea de scurtă durată sau la abur. Sunt recomandate majoritatea legumelor, mai ales cele verzi, și toate zarzavaturile. Dintre legume se recomandă în mod special varza albă, varza creață, varza roșie, broccoli, conopida, ceapa verde, usturoiul verde, prazul, dovleceii, castraveții, dovleceii, țelina, sfecla, anghinarea, sparanghelul.
Apoi, nu trebuie să lipsească din alimentație salatele foarte bogate în clorofilă, cum ar fi cele obținute din frunzele de spanac, de salată, de salată creață, de untișor, de urzici, de rucola sau de andive. Se mai recomandă în mod special zarzavaturile proaspete, adică țelina și pătrunjelul verde, mărarul, leușteanul, năsturelul, asmățuiul, frunzele de morcov, frunzele de ridihci de lună, frunzele foarte tinere de hrean, frunzele de lobodă.
Dintre fructe, cele mai bune sunt: merele, avocado, lămâile, lămâile verzi, grepfrutul, gutuile, zmeura, cireșele, pepenele galben și cel roșu.
ALIMENTE TOLERATE
Sunt un fel de alimente „neutre”, care consumate în cantități moderate nu influențează nici pozitiv și nici negativ organismul, însă în cantități ceva mai mari pot deveni nocive și pot afecta mai ales pacienții în stadii avansate ale hepatitei.
Din această categorie face parte tofu, hrișca, legumele și cerealele germinate, uleiurile extravirgine, nuca de cocos, floarea-soarelui, usturoiul și ceapa ajunse la maturitate, ghimbirul, mazărea, dovleacul, cele mai multe dintre nuci și semințe, laptele de nuci și semințe, laptele de nucă de cocos, rădăcinile de legume (pătrunjel, morcov, păstârnac).
Tot alimente tolerate sunt și fructele de zmeur, caisele, piersicile, perele, smochinele proaspete, dar și unele lactate foarte simple, cum ar fi laptele nefiert, iaurtul, chefirul, brânza de vaci, soiurile de brânză nefermentată în general.
ALIMENTE STRICT CONTRAINDICATE
Sunt cele care produc un pH acid în organism și care vor fi excluse pe timpul dietei alcaline. Acestea sunt: carnea, ouăle, făina albă, ciupercile, oțetul, zahărul, mierea, cerealele, drojdia de bere, fructele dulci, produsele fermentate, alunele, brânzeturile fermentate sau maturate, acidul citric (lămâile proaspete sunt bune!), fructele uscate sau confiate, roșcovele, cacao, ceaiul (verde sau negru), cafeaua, îndulcitorii, pâinea (poate fi consumată puțină și doar dacă este făcuta fără drojdie și nedospită), ovăzul, secara, cartofii care au stat în depozit, alcoolul, alimentele preparate la cuptorul cu microunde sau îndelung preparate termic.
În afara acestor alimente cu efect acidifiant, mai sunt câteva restricții alimentare, necesare a fi urmate de persoanele cu probleme hepatice:
- eliminaţi toate produsele cu aditivi sintetici– afânătorii, aromele sintetice, conservanţii şi coloranţii artificiali în marea lor majoritate suprasolicită ficatul, care este obligat să le „filtreze”. Ele inhibă activitatea sistemului imunitar, blocând procesul de vindecare naturală. Renunţaţi la aceste otrăvuri, la fel ca și la alimente cum ar fi zahărul, margarina, făina albă, conservele de tot felul.
- nu mâncaţi prăjit– în procesul prăjirii se formează substanţe grase care supun ficatul la eforturi imposibile, accelerând evoluţia bolii. Apoi, acrilamida, substanța care dă culoare aurie prăjelilor, depirmă imunitatea și favorizează evoluția spre ciroză.
- renunţaţi la îndulcitorii artificiali– zahărul, aspartamul, acesulfamul, zaharina sunt toate substanțe care afectează negativ imunitatea, lăsând organismul fără apărare în fața virușilor hepatici.
- nu mâncați hrană conservată– hrana îndelung conservată este foarte toxică pentru ficat, datorită fie degradării substanțelor nutritive, fie prezenței substanțelor conservante de sinteză, care sunt extrem de toxice. Așadar, evitați sandviciurile cu terme de garanție de săptămâni sau luni, produsele de patiserie preambalate, conservele de tot felul, fie ele și de legume.
Mai multe informatii despre sfaturile prezentate mai sus, precum si alte informatii necesare in procesul de vindecare a hepatitei, le puteti gasi in ghidul ce este oferit impreuna cu kitul HEPATOSINERGIC.
Nu exista nici un comentariu adaugat pana acum.
Adauga tu primul comentariu