Ce sunt celulele stem? Ce sunt celulele stem?

Ce sunt celulele stem?

Celule stem iulie 20, 2016 Synergy Plant 0

 

Celulele stem (termen sinonim cu celule sușă) sunt celule care au abilitatea de a se auto-multiplica practic la nesfârșit, putându-se diferenția și crea orice țesut sau organ din corpul uman. Viața nu ar fi posibilă fără aceste celule stem, care sunt cele care construiesc diferitele organe ale fetusului înainte de naștere, în această etapă a vieții echipa de constructori fiind foarte rapidă și membrii ei fiind numiți: „celule stem embrionare”.

După naștere, acestea sunt înlocuite de o altă echipă de constructori, ceva mai lentă, dar la fel de iscusită, și anume „celulele stem adulte”, care sunt produse în măduva spinării și intervin oriunde este nevoie de ele. La nevoie, ele se divid și creează celule ale sistemului imunitar, sau celulele din țesutul osos, sau din țesutul muscular, sau din sistemul nervos etc. Oriunde este nevoie de ele, acestea intervin și ne ajută să ne refacem și să fim sănătoși.

            Multă vreme abilitatea de a reconstrui a celulelor stem adulte, a fost total necunoscută științei, crezându-se în mod eronat, de exemplu, că sistemul nervos nu se mai poate regenera niciodată și că moare bucată cu bucată o dată cu trecerea timpului. Or, datorită descoperirii acestei echipe de constructori ai organismului, s-a demonstrat că sistemul nervos se poate regenera, ceea ce a deschis perspective nebănuite în vindecarea unor boli cum ar fi scleroza multiplă, paraliziile sau maladia Parkinson. Marea provocare pentru medicină este să înmulțească această echipă de celule specializată în re-construcția organismului și să o determine să migreze acolo unde este nevoie de ea, pentru a ne ajuta.

Tratamentele alopate cu celule stem

            Cu siguranță, ați citit în presă măcar o dată despre „clinicile de celule stem”, unde se fac tratamente miraculoase pentru bolile grave. În aceste clinici, situate în mare lor majoritate în Germania, China, Ucraina sau Rusia, se face așa-numitul implant de celule stem, printr-o metodă extrem de dură: Celulele stem adulte sunt extrase din măduva spinării și apoi sunt injectate direct în diferite zone din corp, unde ajută la regenerarea rapidă a unor țesuturi distruse de afecțiuni auto-imune, degenerative etc. Cu această tehnică riscantă sunt tratate diferite boli, inclusiv leucemie, paralizie cerebrală, scleroză multiplă, Parkinson, Alzheimer, boli de inimă.

            Astfel de tratamente cu celule stem, care de obicei costă de la 20.000 de euro în sus, fiind inaccesibile muritorilor de rând, sunt interzise în multe țări europene, deoarece sunt considerate extrem de riscante. De pildă, injectarea, într-o clinică din Dusseldorf, a unor celule stem în trunchiul cerebral al unui bebeluș român a avut drept consecință decesul acestuia și un scandal mediatic (și nu numai) enorm. Iar accidentele de acest tip nu sunt rare și, ca atare, oamenii de știință s-au întrebat dacă nu ar putea determina migrația celulelor stem în zonele afectate prin metode naturale, evitând injectarea acestora, care comportă atâtea riscuri.

          

Synergy Plant

Nu exista nici un comentariu adaugat pana acum.

Adauga tu primul comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *